Zwangerschapskalender Layla

      2 Reacties op Zwangerschapskalender Layla

Reu: Manolito Teef: Layla del Turco Andaluz

Fokker: Marijke van der Maat

11 + 12 februari Eerste dekking. De tweede dekking dient plaats te vinden binnen 48 uur na de eerste dekking. Elke volgende dekking vergroot de kans op bevruchting. De spermatoza verplaatsen zich in de cervix.

12 februari Het sperma gaat op zoek naar rijpe eitjes.

13 feb De spermatoza bereiken de rijpe eitjes in de eileiders.

13-14 februari De bevruchting vindt plaats in de eileiders die leiden van de eierstokken naar de baarmoeder.

14-16 februari De bevruchte eitjes verplaatsen zich via de eileiders naar de baarmoeder hoornen. De embryo’s worden gelijkmatig verdeeld. Gedurende de tijd dat de eitjes zich verplaatsen, veranderen zij in blaasjes.

22-24 februari Deze blaasjes hechten zich vast aan de baarmoederwand.

22 februari – 8 maart De blaasjes ontwikkelen zich tot embryo’s. Gedurende deze twee weken worden belangrijke organen gevormd.

25 februari – 4 maart De tepels van de teef worden roze en groter. Het haar rond de tepels valt uit en wordt dunner.

3 – 10 maart De teef kan last hebben van ochtendziekte door de hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder. Ze kan wat apathisch zijn en weinig trek in eten hebben. Soms helpt het de moederhond meerdere maaltijden per dag te geven.

8 -12 maart Nu kan er een dracht-echo gemaakt worden. Dit is de beste tijd omdat de embryo’s de grootte hebben van een walnoot en makkelijk te tellen zijn.

11 maart Dit is de tijd om de hoeveelheid eten van de teef te verhogen.Geef niet te veel, omdat overgewicht van de teef tot complicaties kan leiden tijdens de bevalling. De feuten zijn nu volledig ontwikkelde hondjes.  

13 maart Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen.   De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15mm. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet, dat begint pas in de tweede helft van de dracht.

15 maart De foetus is nu een volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje. De foetus groeit nu van 18mm naar 30mm. De ontwikkeling van de organen loopt nu op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in de fase.

17 – 27 maart De buik van de teef begint dikker te worden. Het is nu makkelijk de pups te voelen. Het is niet makkelijk het aantal te bepalen.

30 maart – 7 april De teef begint zichzelf meer te verzorgen. Haar borsten worden steeds groter. De teef kan rusteloos zijn en een plaats proberen te zoeken om haar pups te werpen.

1 – 4 april Soms heeft een teef helemaal geen trek meer in eten, omdat ze vol puppies zit. Het is beter om meerdere kleine maaltijden over de dag te verdelen. Het is nu makkelijk om de pups te voelen en zien bewegen. Het ontwikkelen van de organen is klaar, de welpen zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de puppies te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn.

foetus-55-dagen
embryo_week-8

1 – 16 april Het is heel gemakkelijk om de puppies te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn. De tepels en vulva moeten voorzichtig worden schoongemaakt met warm water. Het is aan te raden het haar rond de tepels te trimmen om de pups makkelijker de tepels kunnen vinden om te drinken.

11 – 14 april Soms komt nu er al melk uit de tepels.

12 april Vanaf de 8ste week kun je beginnen met het opnemen van de rectale temperatuur van de teef elke morgen en avond. De normale temperatuur is 38oC à 38.5oC

15 april Ongeveer 12 tot 24 uur voor de geboorte daalt de temperatuur van de teef met anderhalve graad. Er kan helder vocht uit de vulva komen.

16 april De verwachte geboortedatum kan van teef tot teef verschillen. Meestal vindt de geboorte plaats tussen de negenenvijftigste en vijfenzestigste dag na de dekking. Grote nesten worden vaak wat eerder geboren. Pups die voor de achtenvijftigste dag worden geboren zijn meestal niet levensvatbaar.

bronnen: Goldenretrieverfokkers.nl en Cane Corso Kennel L’Argilla Frisone

2 reacties op “Zwangerschapskalender Layla

Gesloten voor reacties.