DE SPAANSE WATERHOND

Spaanse Waterhond  –  “Perro de Agua Español”.

Kenmerken en Temperament
Spaanse Waterhonden zijn levendig, sportief en veelzijdig. Het zijn ongelooflijk intelligente werkwillige honden en makkelijk te trainen, ze leren snel en onthouden het dan ook lang. Echter, slimme honden kunnen natuurlijk ook de verkeerde dingen net zo snel te leren als de juiste dingen! Dus meteen goed trainen is van belang!

Puppy Elisa

Puppy Elisa

Mensen zijn vaak aangetrokken tot dit ras door hun krullen en hun uiterlijk. Spaanse Waterhonden zijn leuk – zeer leuk – in meer dan een opzicht! Met hun krullende vachten en sprankelende ogen lijken ze schattig, maar in werkelijkheid zijn ze ernstige werknemers met een schapenvacht jas! Ze zullen alles kunnen leren wat we hen trainen om te doen, maar ze zijn erg gevoelig, waaks en ze willen graag de controle. Ze kunnen onafhankelijk zijn bij het werken en werken vaak dingen uit voor zichzelf.

In Spanje zijn ze de ‘all purpose’ hond en worden ze getraind om kudden te leiden, te jagen en te bewaken.

Bij ons in Nederland worden ze getraind in verschillende disciplines, waaronder jachthond werk, waterwerk, behendigheid, flyball, speuren, redden en gehoorzaamheid. Het is zeker geen saaie hond!

Elisa met onze kleinzoon

Elisa met onze kleinzoon

Spaanse Waterhonden zijn uitstekende familie huisdieren, maar de hele familie moet worden betrokken bij hun opleiding, zodat ze 110% kunnen geven aan iedereen.

Ze zijn van nature afstandelijk tegenover vreemden, uitzonderingen daargelaten, en hebben een sterk bewakings instinct. Dit gereserveerde temperament kan worden verward met verlegenheid of nervositeit, maar dit ras zal de tijd nemen om af te wegen en te beslissen of ze de mensen die ze niet kennen zullen accepteren.

Puppytraining

Puppytraining

Vroege socialisatie is van vitaal belang voor de puppy’s. De ideale leeftijd voor een pup om naar zijn nieuwe huis te gaan is 8 weken oud.

De pup moet zo spoedig mogelijk trainingen volgen,bijvoorbeeld de puppytraining, maar zorg wel voor een trainer die met beloningen traint en niet met straf! Ruwe behandeling, zal resulteren in een hond die niet in staat is om mensen te vertrouwen en die dus onbetrouwbaar is later in het leven.

De Spaanse Waterhond is een dicht bij de natuur staand ras dat pas een relatief korte tijd in de moderne wereld leeft. Het karakter en de ontwikkeling kan proble-matisch worden als de hond ruw of onsympathiek wordt behandeld.

Een kritische tijd is de tweede angst inprentingsfase fase. Die begint meestal met ongeveer tien maanden. Eerder relaxte honden lijken plotseling op hun hoede te zijn voor mensen. Worden onrustig of gaan blaffen en proberen om mensen weg te jagen. Indien correct afgehandeld zal deze moeilijke tijd voorbijgaan. En de schattige puppy zal opgroeien tot een evenwichtige hond.

Spaanse Water Honden zijn bijzonder wendbaar en kunnen erg hoog springen en zijn ook erg snel. Ze zijn erg goed op het gebied van de jacht, evenals Agility (behendigheid) en flyball. Hun vermogen om te werken in het water is een genot om naar te kijken.

De vacht
De vacht valt niet uit, heeft een wollige textuur en groeit uit tot krullen. Die kunnen uitgroeien tot en soort koorden. Regelmatig zwemmen helpt om de vacht in de juiste conditie te houden. De Spaanse Waterhond verhaart niet!

In Spanje, elk voorjaar, als de landbouwers de schapen scheren, scheren ze de honden tegelijkertijd.