Drachtkalender Numa

      9 reacties op Drachtkalender Numa

Teef: Numantina del Turco Andaluz Reu: Jymi de Mar del Alboran

Fokker: Marijke van der Maat

17 oktober ’20 Eerste dekking. De tweede dekking dient plaats te vinden binnen 48 uur na de eerste dekking. Elke volgende dekking vergroot de kans op bevruchting. De spermatoza verplaatsen zich in de cervix.

18 oktober Het sperma gaat op zoek naar rijpe eitjes.

18 oktober Spermatoza bereiken de rijpe eitjes in de eileiders.

19- 20 oktober De bevruchting vindt plaats in de eileiders die leiden van de eierstokken naar de baarmoeder.

20-22 oktober De bevruchte eitjes verplaatsen zich via de eileiders naar de baarmoeder hoornen. De embryo’s worden gelijkmatig verdeeld. Gedurende de tijd dat de eitjes zich verplaatsen, veranderen zij in blaasjes.

27-29 oktober Deze blaasjes hechten zich vast aan de baarmoederwand.

27 oktober – 10 november De blaasjes ontwikkelen zich tot embryo’s. Gedurende deze twee weken worden belangrijke organen gevormd.

30 oktober – 6 november De tepels van de teef worden roze en groter. Het haar rond de tepels valt uit en wordt dunner.

5-12 november De teef kan last hebben van ochtendziekte door de hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder. Ze kan wat apathisch zijn en weinig trek in eten hebben. Soms helpt het de moederhond meerdere maaltijden per dag te geven.

10-14 november Iemand met ervaring (fokker of dierenarts) kan na ongeveer 3 weken voelen of de teef drachtig is? Dit is de beste tijd omdat de embryo’s de grootte van een walnoot hebben.

13 november Nu kan er een dracht-echo gemaakt worden. Dit is de beste tijd omdat de embryo’s de grootte hebben van een walnoot en makkelijk te tellen zijn.

Dit is ook de tijd om de hoeveelheid eten van de teef te verhogen. Niet te veel, omdat overgewicht van de teef tot complicaties kan leiden tijdens de bevalling. De feuten zijn nu volledig ontwikkelde hondjes.  

19 november De buik van de teef begint dikker te worden

29 november Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15mm.

De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet, dat begint pas in de tweede helft van de dracht.

De foetus is nu een volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje. De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt nu op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in de fase.

2-10 december De teef begint zichzelf meer te verzorgen. De melkpakketten worden steeds groter. De teef kan rusteloos zijn en een plaats proberen te zoeken om haar pups te werpen.

4 december Soms heeft een teef helemaal geen trek meer in eten, omdat ze vol puppy’s zit. Het is nu heel gemakkelijk om de pups te voelen en te zien bewegen, tellen zal moeilijker zijn.

Het is nu beter om meerdere kleine maaltijden over de dag te verdelen. Het ontwikkelen van de organen is klaar, de welpen zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op.

foetus-55-dagen
embryo_week-8

4-19 december De tepels en vulva moeten nu regelmatig voorzichtig worden schoongemaakt met warm water. Het is aan te raden het haar rond de tepels te trimmen zodat de pups makkelijker de tepels kunnen vinden om te drinken.

14-17 december Soms komt nu er al melk uit de tepels.

15 december Vanaf de 8ste week kun je beginnen met het opnemen van de rectale temperatuur van de teef elke morgen en avond. De normale temperatuur is 38oC à 38.5oC

18 december Ongeveer 12 tot 24 uur voor de geboorte daalt de temperatuur van de teef met anderhalve graad. Er kan helder vocht uit de vulva komen.

19 december De verwachte geboortedatum kan van teef tot teef verschillen. Meestal vindt de geboorte plaats tussen de negenenvijftigste en vijfenzestigste dag na de dekking. Grote nesten worden vaak wat eerder geboren. Pups die voor de achtenvijftigste dag worden geboren zijn meestal niet levensvatbaar.

bronnen: Goldenretrieverfokkers.nl en Cane Corso Kennel L’Argilla Frisone

9 gedachten over “Drachtkalender Numa

 1. Peter Smits

  Hoi Marijke
  Hier bij ons wordt ook afgeteld
  Onze dochter was blij dat het niet op vrijdag 13 de doorgaat zoals eerder aangegeven 🙂

  Groetjes van de familie Smits

 2. Theo en Paulien

  Dit is zo mooi om te volgen! We zijn aan het duimen, op 16 november wordt het voor ons een spannende dag allemaal.

 3. Tine Vercruysse

  Inderdaad heel mooi hoe we alles kunnen meevolgen. Hopelijk verloopt alles verder goed. Het allerbeste voor Nima tijdens haar dracht.

 4. Yvonne van den Bos

  O wat geweldig om het zo te volgen, duimen dat het allemaal zo gaat, ik heb goede hoop , heel mooi gemaakt .

Gesloten voor reacties.